Runderapport – 1. runde

Kommentatorerne IM Klaus Berg og FM Mads Boe skriver om 1. runde følgende:

Landsholdklassen 2019 kom i gang med en masse spændende kampskak. Som ny kommentatorer var vi også glade for den store opbakning i kommentatorrummet, og ser frem til en ny spændende dag i morgen.

Dagens partier:
Partiet mellem Igor og Bjørn endte hurtigt remis. Ved trækopstilling fremkom en Panovvariant i Caro Kann. Igor valgte en kendt trækgentagelse, og afviger Bjørn, vil hvid have en lille fordel. Begge spillere var kommet på dagen, og Igor var tilmeld sløj, så meget forståeligt at partiet blev remis. De var begge forbi kommentatorrummet – tak for det! – hvor vi havde en længere snak om trækomstillinger.

De to europamestre Jesper og Jonas spillede en spændende variant i Bogo indisk. Jesper var godt klar over, at Jonas muligvis ville spille 4.a5, som han gjorde, og fortalte i kommentatorrummet, at han havde forberedt 13.c5, som truer fælt med Sxe6! Jonas var i defensiven, men fandt flere gode ressourcer, og selvom Jesper på et tidspunkt er oppe med to bønder, var Jonas aldrig rigtig i tabsfare.

Det var en glad Sune der kort tid efter kom ind i kommentatorrummet, og gennemgik sin flotte gevinst mod stormesterkollegaen Allan. Sune overraskede måske en smule med 1.e4.
Nøgletrækket i partiet var 9.e5, som fastlåste løberen på c8, men hvor Sune påtager sig en svækket bondestruktur.

Stillingen efter Sune Berg Hansens 9. e5

Sune kendte planen med 12.h4 fulgt af Th3 og herefter var stillingen allerede meget vanskelig for Allan. Et forsøg med at frigøre sig med f6 lykkedes ikke. Sune demonstrerede pointerne i partiet til stor glæde for publikum.

Det så hurtigt ud til at Mikkel fik en klar fordel efter åbningen i Kongeindisk der senere blev til Moderne Benoni. Aablings sorte dronning kom til at stå lettere suspekt på h8.
Mikkel gik hårdt til Jakob med f4-f5, og efter en smart kombination med Lxd6 vandt Mikkel en kvalitet .Sejren var vist aldrig i fare, men Mikkel gjorde det vist mere spændende end nødvendigt.

De to debutanter spillede dagens længste parti. Boris kom klart bedst ud af åbningen, der vel bedst kunne karaktiseres som Kongeindisk angreb i forhånden. I kommentatorrummet syntes vi, at 8.-, virkede tvivlsomt. Boris fik da også mulighed for at bytte af til et slutspil med dronning og tårn på hver side, men hvor Boris tårn var klart mest aktivt. Filip valgte – måske af nød – at give en bonde for at ende ud i et måske holdtbart slutspil. Boris strammede måske i dette slutspil, hvilket gav Filip en farlig b-bonde, men vi så aldrig en gevinst. remis.
(KJ)