Runderapport – 3. runde

Kommentatorerne IM Klaus Berg og FM Mads Boe skriver om 3. runde følgende:

Det blev endnu en fantastisk kamprunde i Landsholdsklassen, og der blev fundet en vinder i samtlige fem partier. Det lover godt for resten af turneringen!

Inden vi går til gennemgang af dagens spændende partier, er det på sin plads at nævne, at både i kommentatorrummet, samt efterfølgende i runderapporten er det computerfri analyser. Vi prøver – efter bedste evne – at forstå hvad der foregår, men af og til tager vi heldigvis fejl….

Særligt partiet mellem Igor og Allan havde vi ikke helt styr på. Vi troede at Igor stod godt i en Leninggrad-variant, men i kommetatorrummet demonstrerede Allan på bedste vis, med mange fine pointer, at han havde styr på begivenhederne. Sd3 var en magtfaktor, mens den sortfeltede løber på a1 var helt ude af spil. Allan beviste at bønderne på e5 og f5 var stærke, selvom Igor i bedste Nimzowitch-stil blokerede den fremskredne bonde på e4 med springeren. I en svær stilling for Igor vandt Allan en kvalitet, og på trods af en enkelt unøjagtighed førte han partiet sikkert til gevinst.

Danmarksmester Bjørn gik alene i spidsen efter sejr over 16 årige Filip. Det virkede til at Filip var velforberedt i 3.c5 i Caro Kann, og det blev et meget spændende parti. Planen med f6 var kendt for at overtage centrum, men Filip fik aldrig løst problemet med den dårlige løber på c8. Filip måtte give de to tårne for dronningen, men da Filips kongestilling var svag, var det
kun et spørgsmål om tid før tårnene vil koordinere og stillingen dermed var tabt.

Partiet mellem Jesper og Jakob var turneringens mest omskiftelige parti. Først fik Jesper fordel ud af åbningen i en form for Maroczy, men beslutningen om at give to tårne for dronningen var tvivlsom. Efter 27.Df4 (Dd2 er lige) kom Jesper på hælene, og da han tilmed trækket efter spillede den store fejl 28.f3 (se stillingen nedenfor), blev det besvaret med g5! der vandt en officer. Senere havde Jesper vist en remisvariant, men da han er kompromisløs endte han pludselig i et matnet.

Stillingen efter Jesper Søndergård Thybos 28. f3

Boris og Jonas var vi i kommentatorrummet næsten sikre på ville ende remis, da de ret hurtigt havde to tårne og uligefarvede løbere tilbage. Vi kunne dog godt se, at Boris løber og bondestruktur var bedre. Langsomt forbedre Boris sin stilling, og endte med at kunne bytte de uligefarvede løbere til et gunstigt tårnslutspil. Jonas var i kommentatorrummet, og fortalte at han ikke var glad for 45.-,Tc8+, og derimod burde have spillet Txb2, som han vurderede til at være remis. Efter tårnafbytningen er stillingen meget svær for Jonas.

Det sidste parti der blev færdig endte med en gevinst til Sune over Mikkel. Sune forsøgte at få Mikkel på ukendte stier. Det lykkedes, men Mikkel fandt mange gode træk ved brættet og udlignede.
Til gengæld brugte han meget tid. 29.-,dxe3 så ud til at åbne stillingen for meget, og få træk efter tabte Mikkel “to tynde for en tyk”, og i det efterfølgende slutspil gav Sune ingen chancer.