Runderapport – 9. runde

Kommentatorerne IM Klaus Berg og FM Mads Boe skriver om 9. runde følgende:

Det første parti der var færdig i dagens runde var remisen mellem Jonas og Mikkel. Jonas var selvfølgelig lidt i et dilemma, da remis ville være nok til sin første stormesternorm, mens gevinst ville sikre minimum omkamp om Danmarksmesterskabet. Mikkel valgte overraskende den skarpe Svesnikov-variant, og de første 21 træk var teori. Ret hurtigt blev alle brikkerne byttet af, og der blev taget remis.

Herefter kunne Jonas med spænding inde fra kommentatorrummet følge med i afgørelsen af partiet mellem Allan og Jesper. Allan fik meget hurtigt klar fordel, da Jesper var markant bagud i udvikling. Jesper havnede i et slutspil med dronning mod to tårne og en bonde. I kommentatorrummet mente vi, at stillingen var vundet for Allan ved tålmodigt spil. 55.a5 smider gevinsten på gulvet, og tillader Jesper evig skak efter 55.-,h3+! (se stillingen før trækket nedenfor)

Stillingen før Jespers 55. -,h3

Dermed er der omkamp i hurtigskak i morgen mandag kl. Der skal først spilles 2x hurtigskakpartier med 20 minutter + 5 sekunder pr. træk. Jonas har hvid i første parti. Ved ligestilling i disse partier spilles der 2 lynskakpartier med 3 minutter + 2 sekunder pr. træk. Allan har hvid i første parti. Ender disse også med ligestilling spilles der et afgørende Sudden Death parti med 6 minutter til hvid og 5 minutter til sort. Ved remis vinder sort. Farverne af dette parti afgøres af vinderen af en ny lodtrækning. Det bliver spændende!

Eneste gevinst i dagens runde tilfaldt Sune med sort mod Filip. Allerede i træk 16 laver Filip en stor strategisk fejl, hvor han godt nok vinder en kvalitet, men sorts løberpar + bonde mere end kompenserer for kvaliteten (se stillingen nedenfor). Efter 16.Dd2 havde stillingen været i balance. Sune kom efter partiet i kommentatorrummet, hvor han viste, hvordan man strategisk udnyttede det stærke løberpar kombineret med en åben a-linie.

Stillingen efter Filips 16. f4

Ret hurtigt så det ud til at Igor fik klar fordel mod Jakob. Det sorte tårn på h8 var ude af spil, og kongen på f8 stod også sårbart. Da Igor bytter dronningen stabiliserer Jakob stillingen, og slutspillet der kommer frem var meget lige. Remis efter 59 træk.

Sidste parti i Landsholdsklassen var mellem Bjørn og Boris. Boris gentog “Jens Ove varianten” med 3.d5 i Modern, som mod Allan havde givet store problemer. Denne gang var han godt forberedt, og udlignede efter åbningen med et bondeoffer, da han havde et stærkt løberpar. Remis efter 54 træk, men hvor Boris pressede en smule undervejs. 9 dage med kommentering i Svendborg er slut. Det har været en stor fornøjelse og vi har haft mange hyggestunder med glade skakspillere i kommentatorrummet. Tak for denne gang og forhåbentligt på gensyn en anden god gang.
(KJ)