Runderapport – runde 1

Kommentator Mads Boe vil efter hver runde skrive en runderapport. Her følger runderapporten for runde 1

Så blev det endelig tid til DM i Svendborg. Det har også været længe undervejs. Det skulle have været afholdt i foråret, hvor bladene springer ud, og nu er vi i stedet i efteråret, et halvt år senere, hvor bladene falder af træerne! Det betyder også at den forsvarende Danmarksmester Allan Stig Rasmussen, har “fået lov til” at beholde titlen et halvt år mere end normalt!

Feltet i Svendborg er det stærkeste i mands minde. Hele seks stormestre samt Danmarks højestratede IM, Bjørn Møller Ochsner, der jo vandt suverænt i 2018 med 8/9, stiller til start i de rigtig gode rammer på Hotel Svendborg.

Normalt plejer Landsholdsklassen at starte om lørdagen, men i år har man valgt at lade den starte med en runde fredag aften. På trods af, at det var en hverdagsaften, blev der alligevel leveret masser af kampskak i den indledende runde.

Først færdig var partiet mellem Allan Stig og Jens Ove. Jens Ove spillede spansk, men kom hurtigt til at stå en smule under, fordi hvid havde kontrol over centrum. Da så Jens Ove svækkede kongefløjen med h6 og g5 gik det hurtigt galt, og med en taktisk finesse, i en også vunden stilling, vandt Allan en officer og dermed partiet. Begge spillere var i kommentatorrummet og gennemgik partiet og dets mange finesser.

Unge Thybo gik hårdt og optimistisk på Chatalbashev og ofrede en officer for en bondestorm der udeblev. I kommentatorrummet foreslog vi at Boris straks skulle ofre en kvalitet tilbage for at stoppe bønderne effektivt, men Boris fandt et meget bedre træk, nemlig 19.-,c4! hvorefter at den stærke hvide d-bonde efter nogle præcise træk går tabt. Herefter var partiet reelt afgjort.

Stillingen i Thybo-Chatalbashev efter sorts 19.-,c4!

Ved Sidste års DM slog Jonas Sune med hvid i 2. runde, så Sune har sikkert været ekstra motiveret for at få revanche. Sune valgte overraskende at spille London-systemet, hvilket er solidt, men normalvis ikke giver den store fordel. 14.-g6 havde vi i kommentatorrummet under kraftig mistanke for at svække den sorte kongestilling for meget. Da Sune fik en springer til g4, begyndte det at se farligt ud. 28.-Lf8 var den afgørende fejl. Et godt spillet parti af den syvdobbelte Danmarksmester.

De to debutanter Haubro og Brondt, der i øvrigt kender hinanden indgående fra BMS, spillede remis i et parti i Lenningrad Hollandsk, hvor Nikolai stod lidt bedst hele partiet. Sort havde hele partiet en svag bonde på e7 der skulle holdes dækket. Haubro fortalte bagefter at hans mål hele tiden var at lave en lettende afbytning, så han kunne reducere den hvide fordel. Remis efter 37 træk, hvor hvid måske stadig kunne prøve at åbne op med h4?

De to klubkammerater Mads A og Bjørn spillede dagens længste parti. Straffen for det var, at restauranten var lukket, så de ikke kunne få noget at spise efter partiet! Fra kommentatorrummet så det ud til, at Bjørn var lidt i vanskeligheder i åbningen, men da han fik placeret en kæmpespringer på d5, tippede partiet til en klar fordel til sort. Bjørn vandt efter træk 40 en kvalitet, men den hvide stilling var nærmest et fort, mens Bjørns sortfeltede løber ikke var ret god. Remis i 55 træk.

De resterende 8 (spændende!) runder spilles dagligt fra kl. 14:00.