GM Allan Stig Rasmussen med 4 på stribe

På skak.dk skriver FM Mads Boe følgende om tirsdagens runde ved DM.

Kampskakken fortsætter i årets Landsholdsklasse. I runde 4 endte kun et enkelt parti remis, og det var partiet der var sidst færdig.

Første parti færdig var den førende Allan Stig Rasmussen, der overbevisende slog Poul Rewitz. Poul valgte en Stonewall-opstilling, som egentlig så solid ud, men Allan havde et fint setup klar, som gav en lille sikker fordel. Da stillingen kort efter kaldte på konkrete varianter, var der ingen slinger i valsen for Allan. Først en kvalitet som blev til et tårn, og han kunne dermed tage sin sejr nr. 4 ud af 4 ved dette års DM!

Et af dagens mest spændende partier var partiet mellem Nikolaj Borge og Jens Ove Fries Nielsen. Jens Ove valgte skandinavisk, med 3…De5?!, hvilket hurtigt kom til at ligne en ‘normal’ skandinavisk, bare med en hvid springer på e2! Nikolaj fik dog udviklet sine brikker naturligt, hvilket gav en klar fordel. Især Jens Oves konge blev midt på brættet blev et problem, hvilket Nikolaj kunne udnytte med 38.Txe6! til at sikre hele pointet.

IM Nikolaj Borge – fik sin første gevinst i 4. runde. Foto: Thomas Vestergård

Jesper Thybo valgte en moderne Tarrasch-variant hvor sort ofrer en bonde for de hvide felter, inspireret af den kreative superstormester Daniil Dubov. Dette var formentlig en overraskelse for Mikkel Antonsen, som også brændte en del tid af for at finde det bedste setup for hvid. Det så længe ud som en sikker sejr til Jesper, men i konverteringen gik der noget galt, og pludselig havde Mikkel fået 2 bønder for kvaliteten og en forholdsvis sikker kongestilling. Dog
var 44.Sh4? en stor fejl der fejlplacerede springeren, og efter 44…f6! var pointet hos Jesper kort efter.

GM Jesper S. Thybo er har vundet de sidste tre partier i træk. Foto: Thomas Vestergård

Boris Chatalbashev fik en rigtig fin åbning imod Martin Haubro, hvilket fik Martin i tænkeboksen allerede fra starten af. Den store tidsforskel blev også en vigtig faktor, hvor Haubro tit var nødt til at vælge de mere rolige fortsættelser, da han simpelthen ikke havde tiden til at regne alle de kritiske og krævende stillinger ud. Da det lignede at Martin havde fået styr på det, kom 20.Da3! som var et vigtigt træk ifølge Boris og som sørgede for at give ham overtaget. Herefter konverterede Boris det lige så stille og sikkert til hans første sejr ved dette års DM.

Sidste parti færdig i hele salen var stormesteropgøret mellem klubkammeraterne Sune Berg Hansen og Lars Schandorff. Sune fik en fin lille fordel efter åbningen, hvor det reelt kun var ham der kunne presse. Lars valgte at gå i et uligefarvet løberslutspil med tårne på brættet, hvilket kun virkede til at gøre Sunes stilling endnu bedre. Selvom computeren gav vindende fordel herefter, var det dog ikke så nemt i praksis, og fordelen ebbede lige så stille ud i sandet, hvilket førte til dagens eneste remis.

Resultater fra 4. runde:
GM Sune Berg Hansen – GM Lars Schandorff ½ – ½
IM Nikolaj Borge – IM Jens Ove Fries Nielsen 1 – 0
IM Mikkel Djernæs Antonsen – GM Jesper Søndergård Thybo 0 – 1
GM Boris Chatalbashev – IM Martin Haubro 1 – 0
GM Allan Stig Rasmussen – FM Poul Rewitz 1 – 0

Stillingen efter 4. runde:
1.. GM Allan Stig Rasmussen, 4 point
2. GM Jesper Søndergård Thybo, 3 point
3. – 4. GM Lars Schandorff, 2½ point
3. – 4. GM Sune Berg Hansen, 2½ point
5. – 9. IM Martin Haubro, 1½ point
5. – 9. IM Jens Ove Fries Nielsen, 1½ point
5. – 9. IM Mikkel Djernæs Antonsen, 1½ point
5. – 9. IM Nikolaj Borge, 1½ point
5. – 9. GM Boris Chatalbashev, 1½ point
10. FM Poul Rewitz, ½ point

Onsdag kl. 14.00 ser parringerne til 5. runde således ud:
IM Jens Ove Fries Nielsen – IM Mikkel Djernæs Antonsen
GM Lars Schandorff – IM Nikolaj Borge
FM Poul Rewitz – GM Sune Berg Hansen
IM Martin Haubro – GM Allan Stig Rasmussen
GM Jesper Søndergård Thybo – GM Boris Chatalbashev

Resterende program for Landsholdsklassen:
Onsdag den 20. oktober kl. 14:00: 5. runde
Torsdag den 21. oktober kl. 14:00: 6. runde
Fredag den 22. oktober kl. 14:00: 7. runde
Lørdag den 23. oktober kl. 14:00: 8. runde
Søndag den 24. oktober kl. 12:00: 9. runde

Dagens partier kan gennemspilles her: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/danish-championship-2021/

Turneringens hjemmeside: www.skak-dm.dk

Live fra Landsholdsklassen: https://liveskak.dk/DM/2021/

I Kandidatklassen har IM Jacob Sylvan og Mogens Henrik Thuesen vundet de to første partier. De mødes i runde 3 med Thuesen som hvid. Live fra Kandidatklassen: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/danish-championship-2021-candidates/

Kort Påske 1 blev færdigspillet mandag. Vinder blev Jacob Werner fra Allerød foran tre spillere på 3½ point, hvor Mikkel Strandby Hansen havde bedst korrektion. Poul Guldbæk Olesen fik med 3 point ratingpræmie for bedste spiller under 1400. I midten stævnearrangør Michael Nielsen.

Glade vindere i Kort Påske 1. Fra venstre: Jakob Werner, Mikkel Strandby Hansen, arrangør Michael Nielsen og Poul Guldbæk Olesen. Foto: Poul Jacobsen

IM Rasmus Skytte og FM Mads Boe kommenterer 5. runde af Landsholdsklassen fra kl. 14:30 fra følgende link: https://www.twitch.tv/danskskakunion