DM afgøres søndag i et direkte opgør

FM Mads Boe skriver følgende om dagens runde på skak.dk.

Danmarksmesterskabet i skak afgøres søndag i Svendborg i et rent finaleparti mellem GM Allan Stig Rasmussen og GM Sune Berg Hansen. Det ligger fast efter 8. runde i Landsholdsklassen, hvor begge spillere vandt deres respektive partier, og GM Jesper Søndergaard Thybo løb ind i et overraskende nederlag til IM Nikolaj Borge.

Den ene af de to førende, GM Allan Stig Rasmussen, kom skidt ud af åbningen imod IM Mikkel Antonsen. Udfaldet 8.-,Sh5 beroede på en regnefejl, og efter g4 måtte springeren retur med tempotab. Det gav Mikkel en pæn fordel, men et par unøjagtige træk gjorde, at Allan hurtigt fik stillingen bragt i balance. Da Mikkels konge stod på f2, fik Allan gennemført f5, og da Mikkel valgte at åbne tårnlinjen kom han hurtigt i problemer med den svage f3 bonde foran kongen. Mikkel måtte ofre dronningen for tårn og løber, men der var aldrig tilstrækkeligt modspil. Godt kommet igen Af Allan.

GM Allan Stig Rasmussen besejrede med sort IM Mikkel Antonsen, og fører nu DM med et halvt points forspring inden sidste runde

Partiet imellem IM Nikolaj Borge og den anden førende spiller, GM Jesper Søndergaard Thybo, blev spændende og yderst kompliceret. Jesper valgte med sort i caro-cann at ofre et par bønder for udvikling og initiativ. Nikolaj fik dog lov til at bytte dronningen af, hvilket Jesper måske burde have undgået. Endnu en bonde blev ofret, fordi den hvide konge var lidt sårbar uden mulighed for rokade. Nikolaj fik dog reddet stormen af med nogle præcise træk der indebar et kvalitetsoffer, men en bonde der var nået op på f7 blev alt for farlig. Med sejren til Nikolaj kan Jesper ikke længere blive Danmarksmester, men er med sejr i morgen sikker på minimum en delt andenplads.

IM Nikolaj Borge besejrede GM Jesper Søndergaard Thybo, der ikke længere kan vinde DM.

GM Sune Berg Hansen viste stor forståelse i hovedvarianten i Kongeindisk, selvom Sa6-varianten efter Sunes eget udsagn, ikke er den han kender bedst. Efter nogle afbytninger endte det ud i en stilling med springer, tunge officerer og uligefarvet løber. Men Da både Sunes løber og springer var klart overlegne, kunne han angribe med f2-f4-f5 mod den forsvarsløse kongestilling. Da Boris gav op, var der få træk til mat. Energisk spillet af Sune.

GM Sune Berg Hansen spiller finale om DM i morgen mod GM Allan Stig Rasmussen

De to sidste partier endte remis, men begge partier var bestemt ikke begivenhedsløse.

GM Lars Schandorff kom bedst ud af åbningen imod FM Poul Rewitz i en Leningrad-hollænder. Lars tog hurtigt terræn på dronningefløjen, men en unøjagtighed tillod Poul at spille f5-f4, hvilket udlignede stillingen. Da Lars slog med løberen, og ikke bonden på f4, kom han i alvorlige problemer. Han forsvarede sig dog fint med ryggen mod muren, og fik sågar en enkelt chance for en fordel. Remis efter 44 træk i et springer/løber slutspil.

IM Martin Haubro gik energisk til værks imod IM Jens Ove Fries Nielsen og ofrede to bønder i åbningen for initiativ og angreb. I forbindelse med at begge bønder blev vundet tilbage, skete der en masseafbytning af brikker, så de to spillere kun havde 2 tårne og 3 bønder tilbage uden nogen gevinstchancer. Remis i 31 træk.

8. rundes resultater:
GM Sune Berg Hansen – GM Boris Chatalbashev 1 – 0
IM Nikolaj Borge – GM Jesper Søndergård Thybo 1 – 0
IM Jens Ove Fries Nielsen – IM Martin Haubro ½ – ½
GM Lars Schandorff – FM Poul Rewitz ½ – ½
IM Mikkel Djernæs Antonsen – GM Allan Stig Rasmussen 0 – 1

Stillingen efter 8. runde:
1. GM Allan Stig Rasmussen, 6½ point
2. GM Sune Berg Hansen, 6 point
3. GM Jesper Søndergård Thybo, 5½ point
4. GM Lars Schandorff, 5 point
5. – 6. IM Jens Ove Fries Nielsen, 4 point
5. -6. IM Nikolaj Borge, 4 point
7. – 8. GM Boris Chatalbashev, 3 point
7. – 8. IM Martin Haubro, 3 point
9. – 10. IM Mikkel Djernæs Antonsen, 1½ point
9. – 10. FM Poul Rewitz, 1½ point

Parringerne til 9. runde, der starter søndag kl. 12:00, ser således ud:
GM Allan Stig Rasmussen – GM Sune Berg Hansen
GM Jesper Søndergård Thybo – IM Jens Ove Fries Nielsen
IM Martin Haubro – GM Lars Schandorff
GM Boris Chatalbashev – IM Nikolaj Borge
FM Poul Rewitz – IM Mikkel Djernæs Antonsen

Dagens partier kan gennemspilles her: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/danish-championship-2021/

Turneringens hjemmeside: www.skak-dm.dk

Live fra Landsholdsklassen: https://liveskak.dk/DM/2021/

Resultater fra Landsholdsklassen: http://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=26873&groupId=8380&curtab=tour-table

I Kandidatklassen vandt IM Jacob Sylvan over Henrique Rey Malde og FM Mikkel Strange slog Paulius Meskenas. De to spillere fører inden sidste runde Kandidatklassen med 5 point i 6 partier. Vinder af gruppen indløser billet til næste års Landsholdsklasse der spilles i påsken i Svendborg.

IM Jacob Sylvan vinder over Henrique Rey Malde i 6. runde
Stemningsbillede fra den store spillesal på Hotel Svendborg

FM Mads Boe og IM Rasmus Skytte kommenterer sidste og afgørende runde af Landsholdsklassen fra søndag kl. 12:30. Følg med her: https://www.twitch.tv/danskskakunion